Óvodai nevelést kiegészítő foglalkozások

Fejlesztő foglalkozás:


Ördög-Busi Janka gyógypedagógus

Foglalkozások: hétfőtől csütörtökig 7:30-14:00 óráig, pénteken: 7:30 - 13:30 óráig

       Elérhetősége:   
e-mail: fejleszto.kada.ovoda@gmail.com

Telefon: +3612624409 (az óvoda telefonszámán)
 

Fejlesztő foglalkozásra azok a (többnyire nagycsoportos) gyermekek kerülnek be, akik az elvégzett pedagógiai szűrések és a csoportban való megfigyelések eredményei alapján különböző magatartási, beilleszkedési és / vagy funkciózavarokkal, valamint kisebb lemaradásokkal küzdenek. A fejlesztésen a gyermekek prevenciója és korrekciója egyéni és / vagy kiscsoportos formában történik, mindenkinek személyre szabottan, egyéni fejlesztési terv alapján. Az órán alkalmazott fejlesztő játékok és feladatok hatékonyan elősegítik az alapkészségek (írás, olvasás, számolás) és részképességek elsajátítását és fejlődését az eltérő, lassúbb érési tempójú gyermekeknél. A fejlesztés a többi szakemberrel (óvodapedagógus, logopédus, pszichológus) egyeztetve, összehangoltan történik. A fejlesztőóráknak a frissen felújított tágas pincehelység ad otthont, ahol bőven van hely a mozgásfejlesztések megtartására is. Óvodánkban a tárgyi feltételek adottak mind a mozgás, mind a kognitív funkciók fejlesztéséhez, rendelkezünk minden szükséges sport és tornaszerrel, valamint fejlesztő-és társasjátékkal. Ezeknek köszönhetően a gyermekek játékos formában sajátítják el az iskolába lépéshez szükséges tudást.

Logopédiai foglalkozás

Ruiszné Jandricza Katalin

Foglalkozások: hétfő-szerda délelőtt

Elérhetőségei:

 e-mail: ruiszne.jandricza.katalin.10@fpsz.net

Telefon: +36207744999

Óvodapszichológus:


Kőrösy Sára pszichológus

Foglalkozások: kedd és csütörtök délelőtt

Elérhetőségei:
 e-mail: kgyermekek.haza@gmail.com


Telefon: +3612624409 (az óvoda telefonszámán)

Bemutatkozó

2015 óta dolgozom az óvodában pszichológusként, ahol egyéni, páros és kiscsoportos (5-7 gyermek) foglalkozásokat tartok keddi és csütörtöki napokon.
Az alkalmak óvoda időben, délelőtt zajlanak.

A szülők az alábbi elakadásokkal fordulhatnak hozzám:
~ nevelési kérdések
~  beszoktatási ill. beilleszkedési nehézségek (szülőről leválás, kortárs kapcsolat kialakítás)
~ otthoni vagy óvodai viselkedési nehézségek (hiszti, agresszió, szabálytartás)
~ különböző eredetű félelmek (sötétségtől, póktól, stb.)
~ váratlan vagy épp várt családi életesemény (pl. testvérszületés)
~ családi élet válsága, ami érinti a gyermeket is (pl. válás)
~ iskolaérettségi dilemma esetén

A foglalkozások menete
Először  a szülővel/szülőkkel a gyermek eddigi életével kapcsolatos fontosabb életeseményeket, állomásokat vesszük végig. 
Van, hogy elegendő a konzultáción elhangzott javaslatokat otthon alkalmazni, és megszűnik a probléma, azonban gyakoribb, hogy a tanácsok mellett a gyermekkel is elindulunk egy számára játékos úton, hogy az elakadásában előbbre tudjon lépni.

A foglalkozások heti rendszerességgel történnek, alkotós (rajz, gyurma, festés, gyöngy, ragasztás), játékos (lovagok, állatok) vagy mozgásos formában. Utóbbi a tornateremben zajlik. Hogy minderre egyéni, páros vagy kiscsoportos keretek között kerül sor, a gyermek problémájától függ.