Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Óvodai nevelést kiegészítő foglalkozások

Fejlesztő foglalkozás:


Ördög-Busi Janka gyógypedagógus

Foglalkozások: hétfőtől csütörtökig 7:30-14:00 óráig, pénteken: 7:30 - 13:30 óráig

       Elérhetősége:   
e-mail: fejleszto.kada.ovoda@gmail.com

Telefon: +3612624409 (az óvoda telefonszámán)
 

Fejlesztő foglalkozásra azok a (többnyire nagycsoportos) gyermekek kerülnek be, akik az elvégzett pedagógiai szűrések és a csoportban való megfigyelések eredményei alapján különböző magatartási, beilleszkedési és / vagy funkciózavarokkal, valamint kisebb lemaradásokkal küzdenek. A fejlesztésen a gyermekek prevenciója és korrekciója egyéni és / vagy kiscsoportos formában történik, mindenkinek személyre szabottan, egyéni fejlesztési terv alapján. Az órán alkalmazott fejlesztő játékok és feladatok hatékonyan elősegítik az alapkészségek (írás, olvasás, számolás) és részképességek elsajátítását és fejlődését az eltérő, lassúbb érési tempójú gyermekeknél. A fejlesztés a többi szakemberrel (óvodapedagógus, logopédus, pszichológus) egyeztetve, összehangoltan történik. A fejlesztőóráknak a frissen felújított tágas pincehelység ad otthont, ahol bőven van hely a mozgásfejlesztések megtartására is. Óvodánkban a tárgyi feltételek adottak mind a mozgás, mind a kognitív funkciók fejlesztéséhez, rendelkezünk minden szükséges sport és tornaszerrel, valamint fejlesztő-és társasjátékkal. Ezeknek köszönhetően a gyermekek játékos formában sajátítják el az iskolába lépéshez szükséges tudást.

Logopédiai foglalkozás


Ruiszné Jandricza Katalin

Foglalkozások: hétfő-szerda délelőtt

Elérhetőségei:

 e-mail: ruiszne.jandricza.katalin.10@fpsz.net

Telefon: +36207744999

 
 
Szeptember az óvodákban nem csak az évkezdésről szól, ez az óvodai logopédiai szűrések időszaka is, amikor a logopédus szakemberek felmérik a gyermekek képességeit, beszéd- és nyelvi fejlettségét. A logopédiai szűréseket követően, amennyiben szükséges, a szakemberek javaslatára veszik kezdetüket a logopédiai foglalkozások.

Mi is történik egy logopédiai foglalkozás során?

A logopédus külön helyiségben tartja a foglalkozásokat a fejlesztés jellegétől függően egyéni vagy csoportos keretek között.
A logopédiai foglalkozásokon a gyermek problémájától függően sokféle tevékenység történhet, néhány példa illusztrálja, egyes gyermekek esetében milyen módszereket alkalmaz a logopédus.
A logopédus és a gyermekek együtt leülnek egy nagyobb tükör elé, ahol egymást és saját magukat nézve olyan szájmozgásokat gyakorolnak, amelyeket a gyermekek hétköznapi életben kevésbé használunk, ám ezek a gyakorlatok izmosítják és ügyesítik az ajkukat, illetve a nyelvüket.
Annak érdekében, hogy a logopédus kérésének megfelelően megformáljanak egy olyan hangot, amire eddig nem voltak képesek, a különböző módszerek és segédeszközök tárának csak a logopédus kreativitása szabhat határt pl. zizivel, ropival, fogvájóval, és gyertyával gyakorolnak.

Óvodapszichológus:

 

Jelenleg óvodánkban nincs óvodapszichológusÓvodapszichológus

.

A szülők az alábbi elakadásokkal fordulhatnak az óvodapszichológushoz:
~ nevelési kérdések
~  beszoktatási ill. beilleszkedési nehézségek (szülőről leválás, kortárs kapcsolat kialakítás)
~ otthoni vagy óvodai viselkedési nehézségek (hiszti, agresszió, szabálytartás)
~ különböző eredetű félelmek (sötétségtől, póktól, stb.)
~ váratlan vagy épp várt családi életesemény (pl. testvérszületés)
~ családi élet válsága, ami érinti a gyermeket is (pl. válás)
~ iskolaérettségi dilemma esetén

A foglalkozások menete
Először  a szülővel/szülőkkel a gyermek eddigi életével kapcsolatos fontosabb életeseményeket, állomásokat veszik végig
Előfordul, hogy elegendő a konzultáción elhangzott javaslatokat otthon alkalmazni, és megszűnik a probléma, azonban gyakoribb, hogy a tanácsok mellett a gyermekkel is elindul az óvodapszichológus egy számára játékos úton, hogy az elakadásában előbbre tudjon lépni.

A foglalkozások heti rendszerességgel történnek, alkotós (rajz, gyurma, festés, gyöngy, ragasztás), játékos (lovagok, állatok) vagy mozgásos formában. Utóbbi a tornateremben zajlik. Hogy minderre egyéni, páros vagy kiscsoportos keretek között kerül sor, a gyermek problémájától függ.